Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
3.8.2016 15:47
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ambasador Kraljevine Maroko za BiH Moulay Abbes El Kadiri potpisali Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Maroko o uzajamnom ukidanju viza za nositelje diplomatskih, službenih i posebnih pasoša

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ambasador Kraljevine Maroko za BiH Moulay Abbes El Kadiri potpisali su 3. augusta 2016. godine u MVP BiH Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Maroko o uzajamnom ukidanju viza za nositelje diplomatskih, službenih i posebnih pasoša.

Sukladno odredbama Sporazuma nositelji diplomatskih, službenih i posebnih pasoša jedne zemlje moći će ući, tranzitirati ili boraviti na teritoriji druge zemlje bez vize u periodu do devedeset dana. Također se pojednostavljuje procedura reguliranja boravka članova diplomatskih misija jedne zemlje u drugoj za vrijeme trajanja mandata.

Potpisivanjem Sporazuma pokazan je interes Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Maroko za dinamiziranjem bilateralne saradnje i unapređenjem prijateljskih odnosa. Sporazum je korak ka konsolidaciji saradnje i doprinijet će boljoj razmjeni posjeta.

Ministar Crnadak je prije potpisivanja Sporazuma kratko razgovarao sa ambasadorom El Kadirijem i izrazio zadovoljstvo zbog stalnog unapređenja i generalno dobrih i prijateljskih odnosa. Sagovornici su izrazili očekivanje da će se saradnja između dvije zemlje intenzivirati, posebno na ekonomskom planu, za što postoji obostrani interes.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.