Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
6.6.2016 16:37
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u Skoplju razgovarao sa direktoricom Regionalnog centra MARRI Tamarom Mugoša

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao je 6. juna 2016. godine u Skoplju sa direktoricom Regionalnog centra MARRI (Regionalna inicijativa o migracijama, azilu i povratku izbjeglica - Migration Asylum Refugees Regional Initiative) Tamarom Mugoša.

Tokom susreta je razgovarano o aktivnostima koje provodi MARRI, saradnji BiH i MARRI-a, posebno o aktuelnoj migrantskoj krizi i cijelom nizu specifičnih tema za oblast migracija i azila.

Ministar Crnadak je ponovio opredijeljenost Bosne i Hercegovine za nastavak i daljnji razvoj saradnje zemalja regiona, što je od velikog značaja i za evropske integracije, a kada je u pitanju migrantska kriza ukazao na potrebu zajedničkog pristupa iznalaženju adekvatnih rješenja.

Susretu u prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Skoplju prisustvovala je  ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Makedoniji Lepa Babić, kao i nacionalna predstavnica BiH u MARRI-u Milana Škipina.

Nakon sastanka sa direktoricom Regionalnog centra MARRI u Skoplju je upriličen i neformalan sastanak ministra Crnatka sa ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolom Poposkim.

MARRI inicijativa je nastala tokom 2003. godine spajanjem dvije inicijative Pakta stabilnosti - Inicijative o migracijama i azilu (MAI) i Inicijative o regionalnom povratku raseljenih lica (RRI). Program djelovanja MARRI obuhvata oblast migracija, azila, upravljanja granicama, vizni režim, konzularnu tematiku i povratak raseljenih lica.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.