Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
23.3.2016 15:02
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio u posjetu talijanskog senatora Lodovica Sonegoa

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 23. marta 2016. godine u posjetu talijanskog senatora Lodovica Sonegoa, koji je šef delegacije Parlamenta Republike Italije u Parlamentarnoj skupštini Centralnoevropske inicijative (CEI).

Sastanku su prisustvovali i nacionalni koordinator Bosne i Hercegovine za CEI Miloš Prica i ambasador Republike Italije u BiH Ruggero Corrias.

Ministar Crnadak je informirao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i vanjskopolitičkim prioritetima. Naglasio je da BiH posvećuje veliku pažnju jačanju regionalne saradnje i informirao o prioritetima BiH predsjedavanja CEI-em u 2016. godini, kao i o planiranim aktivnostima i sastancima. Govoreći o bilateralnim odnosima BiH i Republike Italije, ministar Crnadak je istaknuo da su oni vrlo dobri i prijateljski i da je potpora Italije na evropskom putu veoma značajna za BiH. Istaknuo je da je predaja aplikacije za članstvo u EU, 15. februara tek početak velikog posla koji predstoji Bosni i Hercegovini. Dodao je da je krucijalno da se tokom sljedećih nekoliko mjeseci učini napredak kako bi BiH bila bliža sljedećem cilju, a to je stjecanje kandidacijskog statusa u 2017. godini. Ministar Crnadak je istakao da je Bosna i Hercegovina odlučna iskoristiti pruženu šansu na evropskom putu i obavijestio o aktivnostima na provedbi reformske agende, prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uspostavljanju efikasnog mehanizma koordinacije.

Ministar Crnadak je obavijestio o pripremama BiH za događaj planiran za 19. maj u Trstu, koji će predstavljati sinergiju CEI i Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD) u podršci privrednom razvitku regije uz učešće kineskih partnera, kao i za Samit zemalja Zapadnog Balkana u Parizu u okviru Berlinskog procesa, koji će biti održan sredinom godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.