Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
19.8.2015 15:59
Održana konstituirajuća sjednica novog saziva Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine

Konstituirajuća sjednica novog saziva Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine održana je 19. avgusta 2015. godine u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, pod predsjedavanjem novoimenovanog predsjedavajućeg Komisije Josipa Brkića, zamjenika ministra vanjskih poslova BiH.

Na početku konstituirajuće sjednice predsjedavajući Brkić je svim članovima Komisije čestitao na imenovanju, te istaknuo neupitnu podršku Vijeća ministara BiH radu Komisije i opredjeljenju da se politikom malih koraka dođe do boljeg NATO integracijskog položaja Bosne i Hercegovine.

Na sjednici je definirana dinamika kreiranja samoprocjene stepena implementiranja aktivnosti iz Individualnog partnerskog akcijskog plana BiH (IPAP) za period 2014-2015. godina, a koje naša država poduzima unutar strukturirane saradnje sa NATO-om, a sa ciljem dostizanja uvjeta i standarda koje baštine države članice NATO saveza.

Razmatrana je informacija o aktuelnim dešavanjima oko procesa knjiženja perspektivne nepokretne vone imovine kao preduvjeta za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP). Povjerenstvo je dalo punu podršku Ministarstvu odbrane BiH i ostalim institucijama koje su uključene u ovaj proces.

Vijeće ministara BiH je na 17. sjednici održanoj 30. jula 2015. donijelo Odluku o uspostavljanju Komisije za NATO integracijski proces BiH prema kojoj je za predsjedavajućeg Komisije imenovan zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, za zamjenika predsjedavajućeg Komisije zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić, te članovi Komisije.

U djelokrugu poslova Komisije za NATO integracijski proces BiH su, između ostalog, i utvrđivanje prioriteta u realizaciji obaveza BiH koje proizilaze iz učestvovanja BiH u NATO programu "Partnerstvo za mir", kao i u vezi s prijemom naše zemlje u punopravno članstvo NATO-a, priprema planova rada i podnošenje prijedloga Vijeću ministara, organizacija i rukovođenje izradom dokumenata saradnje BiH i NATO-a i drugi poslovi.

Članovi Komisije su predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva prometa i komunikacija BiH, Ministarstva finansija BiH, Ministarstva pravde BiH, Ministarstva za izbjeglice i ljudska prava BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Oružanih snaga BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Direkcije za evropske integracije BiH, Direkcije za ekonomsko planiranje VM BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.