Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
4.12.2013 14:43
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić učestvovala na zasjedanju Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) u ISAF formatu u Briselu

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić predvodila je delegaciju Bosne i Hercegovine na zasjedanju Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) u ISAF formatu na ministarskom nivou, koji je održan u Glavnom štabu NATO-a u Briselu, 4. decembra 2013. godine. Osim predstavnika država partnera u ISAF misiji, zasjedanju su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Islamske Republike Afganistan i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku.

Sagovornici su istakli važnost održavanja utvrđene dinamike tranzicionog procesa u Afganistanu, odgovornosti za bezbjednost NATO-a u tom području. Razgovaralo se o post ISAf misiji i potrebi da Vlada Afganistana u tranzicionom periodu učini dodatne napore u preuzimanju vodeće uloge u obezbjeđivanju bezbjednosti na cijeloj teritoriji.

Zamjenica ministra Trišić-Babić podsjetila je da Bosna i Hercegovina učestvuje u ISAF misiji od 2009 godine, gdje je pružila značajan doprinos, obzirom na kapacitete naše zemlje, ne samo u vojnom dijelu misije, nego i u obezbjeđivanju obuka za Afganistanske snage bezbjednosti (ANSF) i donacijama naoružanja i vojne opreme Vladi Afganistana.

Bosna i Hercegovina podržava napore za završetak tranzicionog perioda i osposobljavanje ANSF-a za samostalno preuzimanje zadataka u oblasti bezbjednosti. Zamjenica ministra Trišić-Babić je istaknula da je Bosna i Hercegovina spremna dati svoj doprinos u okviru kapaciteta koje posjeduje i učestvuje u Resolute support misiji u Afganistanu i nakon 2014. godine i na taj način doprinese stabilnosti i miru.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.