Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
13.7.2018 14:21
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao u Briselu na sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 12. jula 2018. godine, na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Michaela Pompeoa, na sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, koji je održan u sjedištu NATO-a u Briselu.

Na otvaranju konferencije obratili su se državni sekretar SAD-a Michael Pompeo, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i premijer Republike Iraka Haider Al-Abadi.

Tokom svog obraćanja, ministar Crnadak još jednom je naveo da BiH ostaje snažno opredijeljena globalnoj borbi protiv terorizma. On je naglasio da će BiH nastaviti da podržava Koaliciju te u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da pomaže i u formi materijalne pomoći, navodeći kao primjer dosadašnje donacije od ukupno oko 1100 tona municije za iračku vojsku.

Ministar Crnadak je predstavio do sada donešena zakonska rješenja BiH koja se odnose na sprečavanje odlaska na strana ratišta, strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma i onemogućavanja finansiranja terorističkih aktivnosti. S tim u vezi naveo je da odlučna primjena zakonodavstva a samim tim i sankcionisanje svih onih koji učestvuju u stranim vojnim formacijama ima za posljedicu da je došlo do značajnog smanjenja broja državljana BiH angažovanih na stranim ratištima.

Ministar Crnadak je takođe naveo da je od velike važnosti da svoju ulogu ispunjavaju nadležne institucije i agencije na nivou BiH ali i na nivou Republike Srpske i FBiH, što omogućava da BiH bude efikasna i uspješna u svojim antiterorističkim nastojanjima.

Na kraju govora, pozivajući na stalnu potrebu poboljšanja saradnje između zemalja Koalicije, ministar Crnadak je naveo da se u BiH vjeruje da će borba protiv zla terorizma biti dugotrajna i da se uporedo mora nastaviti i borba koju progresivna društva vode u pravcu eliminacije nepravde i nejednakosti, siromaštva i nedostatka osnovnih ljudskih sloboda.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.