Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
20.4.2018 15:32
Održana 12. sjednica Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH

Dvanaesta sjednica Povjerenstva za NATO integracijski process Bosne i Hercegovine održana je 20.travnja 2018.godine u Sarajevu, pod predsjedanje predsjedatelja Povjerenstva I zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Josipa Brkića.

Predstavnik Ministarstva obrane BiH na početku sastanka Povjerenstva upoznao je nazočne da je proces knjiženja perspektivne vojne imovine u BiH kontinuiran i živ proces, te da je do sada uknjiženo 31 od 57. lokacija, kako je i definirano u dokumentu “Pregled  obrane”.

Ocijenjeno je da je nedavna posjeta predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Briselu i susret s glavnim tajnikom Stoltenbergom bio od iznimne važnosti.Također, povratne informacije iz sjedišta NATO u Briselu i država članica saveza sa sastanka ministrice obrane Marine Pendeš i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka od 15.3.2018. pred članovima NAC-a (North Atlantic Council) su vrlo pozitivne.

Predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces Josip Brkić upoznao je članove Povjerenstva o aktivnostima u svezi NATO integracijskog procesa BiH u proteklom razdoblju te dao presjek stanja, posebice na polju javne diplomacije glede lobiranja i promocije aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u pojedinim glavnim gradovima zemalja članica.

Istaknuti su nedavno održani razgovori u Washingtonu, Madridu, brifing za diplomatski kor u Budimpešti te posebice ovotjedni razgovori u Uredu kancelarke Merkel i Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke u Berlinu, gdje je zajednički zaključak da bi što skorije aktiviranje Akcijskog plana za članstvo za BiH predstavljalo pozitivan integracijski iskorak za Bosnu i Hercegovinu u 2018.godini.

Članovi Povjerenstva informirani su o procedurama potvrđivanja IPAP (Individualni partnerski akcijski plan) na Vijeće ministara BiH. Povjerenstvo će se također u formalnom I sadržinskom smislu očitovati i o prijedlogu radnog materijala Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) te o istome raspravljati na narednoj sjednici Povjerenstva.

Povjerenstvo je razmotrilo i usvojilo određena kadrovska rješenja nakon odlazaka na nove dužnosti tajnika i jednog člana Povjerenstva na nove dužnosti.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.