Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
19.5.2016 12:33
Veleposlanica BiH u Malti Željana Zovko susrela se sa zvaničnicima Malte

Veleposlanica Bosne i Hercegovine u Malti sa sjedištem u Rimu Željana Zovko boravila je u posjeti Malti 19. i 20. svibnja 2016. godine, kojоm prilikom je predala akreditivna pisama predsjednici Malte Mariji Luisi Koleiro Preka na svečanoj ceremoniji u Predsjedničkoj palati u La Valeti. Veleposlanica Zovko je u toku boravka u Malti imala i susrete sa drugim zvaničnicima.

Veleposlanica Zovko se 19. svibnja susrela sa ministrom vanjskih poslova Republike Malte Georgom Vellom. Vella je zatražio jaču suradnju u području obrazovanja s obzirom na razvijeno visoko obrazovanje u Malti, s naglaskom na obrazovanje u pomorskom pravu, te rad diplomatske akademije na kojoj već godinama nikoga nije bilo iz BiH. Među prioritetima saradanje ministar Vella je naveo spremnost Malte da pomogne zemljama Balkana u postizanju najboljih rezultata u pristupanju Europskoj uniji, posebno kroz ekonomsku stabilnost i vladavinu prava. Naglasio je kako će za vrijeme predsjedanja EU od strane Malte u 2017. godini proširenje biti visoko na agendi Malte. Vella je navo da pridaje veliki značaj stabilnosti regiona.

Veleposlanica Zovko se zahvalila ministru i izrazila nadu kako će ovi odnosi biti intezivniji i očekivanje da će njihovo predsjedanjе EU rezultirati i dodjelom BiH kandidatskog statusa. Tokom susreta je razgovarano i o potencijalima gospodarske suradnje.

Drugog dana posjete Malti, 20. svibnja, veleposlanicu Zovko je primio predsjednik Parlamenta Malte Anglu Farrugia. Tijekom ovog srdačnog susreta predsjednik Farrugia je naglasio veoma jake veze koje postoje među našim dvijema zemljama poglavito nakon humanitarne pomoći koje je Malta pružala djeci i ranjenicima iz Sarajeva.

Razgovarano je o zajedničkim interesima kao što je povećanje međuparlamentarne suradnje, posebice kroz postojeće parlamentarne skupine prijateljstva. Veliki akcenat je stavljen na predsjedanje Europskom unijom u 2017. godini i potpori Malte Bosni i Hercegovini na europskom putu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.