Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
24.11.2015 15:13
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim o tekstu agencije Sputnik

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak,  koji trenutno boravi u Berlinu gdje učestvuje na Sedmoj konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Evrope, koja se održava u organizaciji Aspen instituta SR Njemačka, razgovarao je jutros telefonom sa ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petrom Ivancovim.

Povod razgovora je tekst koji je pod naslovom "Tajni plan za rušenje Dodika" jučer objavila ruska novinska agencija Sputnik. U tom tekstu, jedne od zvaničnih ruskih agencija, iznose se teške optužbe prema određenom broju političkih partija, koje su sastavni dio struktura vlasti u BiH, kao i protiv pojedinaca koji obavljaju neke od najviših funkcija u BiH. Agencija Sputnik je ove optužbe iznijela potpuno proizvoljno i to na način koji može dovesti do ozbiljnog miješanja u unutrašnje političke odnose u BiH.

Tokom razgovora ambasador Ivancov je informirao ministra Crnatka da navodi izneseni u pomenutom tekstu ne predstavljaju zvanične stavove Ruske Federacije, te da zvanična Moskva ne podržava kvalifikacije prema određenim političkim partijama i političarima koje su navedene u tekstu.

Ministar Crnadak i ambasador Ivancov su zaključili da se odnosi Ruske Federacije i BiH razvijaju u dobrom pravcu i da će predstavnici Ruske Federacije nastaviti da sarađuju sa svim zvaničnicima u institucijama BiH, uključujući i predstavnike Republike Srpske, kao i sa predstavnicima vlasti Republike Srpske i Federacije BiH.

Ministar Crnadak će u petak, 27. novembra 2015. godine, primiti ambasadora Ivancova, a tokom sastanka će se razgovarati o nastavku bilateralne saradnje između dvije zemlje, kao i o pripremi narednih susreta na visokom nivou.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.