Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
15.4.2015 15:29
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao sa prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske dr Vesnom Pusić

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 15. aprila 2015. godine u Sarajevu sa prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske dr Vesnom Pusić.

Glavna tema razgovora bile su evropske integracije BiH i podrška koju na tom putu našoj zemlji pruža Hrvatska, kao i unapređenje bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje.

Ministar Crnadak je izrazio dobrodošlicu ministrici Pusić i zahvalnost za inicijative koje su Vlada Republike Hrvatske i ministrica Pusić lično poduzimali s ciljem oblikovanja i pokretanja novog pristupa Evropske unije prema BiH. Istaknuo je da su evropske integracije BiH i odnosi sa susjednom Republikom Hrvatskom među prioritetima naše zemlje.

Ministrica Pusić je izrazila spremnost Republike Hrvatske da nastavi sa pružanjem podrške Bosni i Hercegovini i naglasila da će u okviru tih nastojanja 20. aprila 2015. godine u Luksemburgu biti održan sastanak Prijatelja Bosne i Hercegovine (ministri vanjskih poslova zemalja EU, Predsjedništvo BiH, ministar vanjskih poslova BiH).

Navedeni događaj, koji organizira ministrica Pusić, će biti održan uoči zasjedanja Vijeća za vanjske poslove Evropske unije (FAC) i dan prije održavanja sastanka Vijeća za opće poslove EU (GAC) u Briselu na kojem bi trebala biti donijeta odluku o objavljivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU u Službenom glasniku Evropske unije.

Ministrica Pusić je istaknula da će sastanak biti prilika da zvaničnici BiH iznesu svoje viđenje daljnjeg procesa integracije BiH u EU, odnosno smjernice daljnjeg toka implementacije Zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za poduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji, kao i očekivanja od Evropske unije. Naglasila je da je do sada učešće na sastanku potvrdilo više od 20 šefova diplomatija zemalja EU.

Ministar Crnadak se ministrici Pusić zahvalio na organizaciji sastanka i izrazio nadu da će proces evropskih integracija u BiH biti pokretačka snaga provođenja svih neophodnih reformi, koje će zemlju u konačnici dovesti do 

punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Naglasio je da institucije vlasti u BiH ostaju u potpunosti posvećene ispunjavanju obaveza preuzetih potpisivanjem Zajedničke izjave i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar Crnadak je istaknuo značaj daljnje podrške Hrvatske Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija i saradnje dvaju ministarstava vanjskih poslova koja će biti u funkciji napretka država i građana.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske su na sastanku ocijenjeni kao dobri i prijateljski i izražena spremnost i želja za njihov razvoj na svim poljima, a naročito u oblasti

Ministar Crnadak i ministrica Pusić su tokom razgovora istaknuli značaj daljnjeg razvoja saradnje u regionu i ulogu koju ima Evropska unija. Posebno su istaknuli značaj podrške Evropske unije regionu Zapadnog Balkana u podizanju nivoa konkurentnosti, infrastrukturnom povezivanju, unapređenju transportnog i energetskog sektora (Connectivity), jačanju malih i srednjih poduzeća, reformi pravosuđa, te vladavini prava. Također, istaknuta je potreba boljeg zajedničkog pristupa i iskorištavanja sredstava koja nude evropski fondovi za projekte regionalne saradnje, kao na primjer za zaštitu od poplava. ekonomije.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.