Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
21.8.2014 16:28
Dr. Lagumdžija - Gilles - Burton: Zajednički projekti ekonomski i politički jačaju region Zapadnog Balkana

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas, 21. avgusta 2014. godine sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Rolandom Gillesom i šefom Misije OSCE-a u BiH ambasadorom Fletcherom M. Burtonom.  

Dr. Lagumdžija je tokom razgovora sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Rolandom Gillesom izrazio posebnu zahvalnost Francuskoj za ukazanu hitnu pomoć poplavama pogođenom stanovništvu Tuzlanskog kantona i u općini Bijeljina, izuzetan angažman Francuske u organizaciji Donatorske konferencije te izdvojena sredstva za rekonstrukciju i obnovu zemlje.

Ovaj angažman Francuske ocijenio je kao još jednu potvrdu interesa Francuske prema zemljama Zapadnog Balkana kroz snažniju podršku zemljama regije u ekonomskom razvoju i daljnjem regionalnom povezivanju, a u cilju napretka u procesu približavanja EU. Pozdravio je pojačani francuski angažman na Balkanu u kontekstu EU integracija koji je potvrđen i učešćem na predstojećoj Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu.

Dr. Lagumdžija je pozdravio činjenicu da se bilateralna saradnja BiH i Francuske odvija na mnogim područjima, što je osnova i za jačanje ekonomskih odnosa dvije zemlje, za što je BiH naročito zainteresirana.

***

Dr. Lagumdžija se ambasadoru Burtonu zahvalio na pomoći našoj zemlji u saniranju posljedica katastrofalnih poplava, te pozdravio izvrsnu saradnju koju Ministarstvo vanjskih poslova BiH ostvaruje sa Misijom OSCE-a u BiH.

Također, izrazio je zadovoljstvo zbog odluke Stalnog Vijeća OSCE-a da BiH bude domaćin OSCE Mediteranske konferencije, koja će biti održana 27. i 28. oktobra 2014. godine u Neumu.

Sagovornici su razmijenili informacije i mišljenja o situaciji u BiH i regionu te aktivnostima OSCE-a u okviru švicarskog predsjedavanja. Pozitivnim su ocijenjeni odnosi zemalja regiona i njihovo jačanje kroz zajedničke ekonomske projekte, koji će doprinijeti kako ekonomskom osnaživanju zemalja Zapadnog Balkana i regiona u cjelini, tako i jačanju stabilnosti i saradnje.

Dr. Lagumdžija je istaknuo spremnost naše zemlje da implementira OSCE obaveze u sve tri dimenzije te se u tom smislu zahvalio OSCE-u i Misiji OSCE-a u BiH na pružanju ekspertske pomoći u implementaciji obaveza, kao i ispunjavanju potrebnih kriterija BiH u procesu približavanja EU.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.