Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
23.9.2021 13:23
Kampanja javne diplomatije Ministarstva vanjskih poslova BiH „12 dana mira“ – GK Milano

U okviru kampanje javne diplomatije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koja se pod nazivom „12 dana mira“ održava od 21. septembra do 2. oktobra 2021. godine, u Milanu je 23. septembra, u kultnom kinu Anteo održana projekcija dokumentarnog filma „Nell Combattimento balla“ (U borbi pleši) bosanskohercegovačkog filmskog autora Šemsudina Gegića.
 
Gdin Gegić se već duže vrijeme liječi u Milanu od zloćudne bolesti i svoje je iskustvo suočavanja sa bolešću koja je došla nakon ratnih godina provedenih u Sarajevu kao i iskustvo dugotrajnog i iscrpljujućeg liječenja u Italiji pretočio u filmsku priču koja je već nagrađena sa Milan Gold Award. Priča prikazuje Šamsudinovu borbu protiv bolesti i ističe važnost mira kao preduvjeta za život bez sukoba i stresa, ali i važnost saradnje među narodima i zemljama.

Pored autora filma i liječničke ekipe koja učestvuje u njegovom liječenju, generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Milanu Dragana Mihaljevića i konzulice Emire Kordić, projekciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva zdravlja regije Lobardija i grada Milana, filmski radnici, predstavnici organizacija uključenih u realizaciju filma, predstavnici humanitarnih organizacija koje učestvuju u osiguranju liječenja osoba iz BiH u R Italiji, te predstavnici dijaspore.
 
Generalni konzul Mihaljević je u uvodnom govoru, uz izraze zahvalnosti svima koji su omogućili realizaciju filma i održavanje projekcije, naglasio dobru saradnju BiH i Italije koja se, pored ostaloga, ogleda i na humanitarnom planu - spašavanju ljudskih života.

Nakon projekcije filma održana je panel diskusija na kojoj su uz autora sudjelovali i realizatori filma, liječnica Vanesa Gregorc, fimski kritičar Beppe Musicco, a moderator je bio Roberto Mordacci, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta Vita-Salute San Rafaele u Milanu.
 
„12 dana mira“ je kampanja javne diplomacije koja se uz PR i medijske aktivnosti, provodi i putem društvenih mreža Ministarstva vanjskih poslova BiH - Facebook i Twitter.



23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.