Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
30.8.2021 15:46
Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan se sastao sa zastupnikom Donjeg doma Parlamenta Japana Toshihiro Nikaijem

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan sastao se 30. augusta 2021. godine sa zastupnikom Donjeg doma Nacionalnog parlamenta Japana Toshihiro Nikaijem, koji je i generalni sekretar vladajuće Liberalno-demokratske partije Japana.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra vanjskih poslova i direktor Biroa za Evropu u MVP Japana Hideki Uyama, zamjenik pomoćnika ministra vanjskih poslova Hideo Ishizuki i ministar-savjetnik u Ambasadi BiH u Japanu Mensur Jusić.

Ambasador Berjan je istakao odlične bilateralne i prijateljske odnose BiH i Japana, te naglasio posvećenost BiH daljem unapređivanju tih odnosa. Zahvalio je prisutnima za nesebičnu podršku i pomoć Vlade i građana Japana tokom prethodnih 25 godina, te istakao da je Japan jedan od najvećih pojedinačnih donatora u BiH. Sagovornici su razgovarali o važnosti imenovanja počasnih konzula BiH u Japanu koji bi doprinijeli uspostavljanju snažnije ekonomske, kulturne i akademske razmjene i saradnje. Ambasador Berjan je informirao o naporima Ambasade BiH na tom polju ali i aktivnostima na prezentaciji i promociji BiH u Japanu. 

Tokom sastanka, razgovarano je i o osnaživanju ekonomske saradnje dvije zemlje kao i mogućnostima organizacije posjete japanskih parlamentaraca Bosni i Hercegovini, sa ciljem sagledavanja ekonomskih potencijala različitih privrednih sektora BiH ali i jačanja parlamentarne saradnje dvije zemlje. Ocjenjeno je da postoji i mnogo prostora za unapređenje saradnje između lokalnih zajednica BiH i Japana.

Ambasador Berjan i japanski domaćini su razgovarali i o akademskoj saradnji ali i detaljima projekta «Japan kroz 200 priča», koji ima za cilj da približi Japan i japansku kulturu narodima u BiH. Izneseno je pozitivno mišljenje o projektu i potvrđena potpora realizaciji ovog projekta u BiH.

Zastupnik Nikai je, na poziv ambasadora, pokazao veliki interes da posjeti BiH u skorije vrijeme.

Toshihiro Nikai je bivši ministar ekonomije, trgovine i industrije Japana, te 12 puta izabrani član Donjeg doma Nacionalnog parlamenta Japana. 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.