Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
9.8.2021 16:26
Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan odao počast žrtvama od atomske bombe u Nagasakiju i Hirošimi

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan učestvovao je na Ceremoniji sjećanja na žrtve povodom obilježavanja 76. godišnjice od pada atomske bombe u Nagasakiju koja je usmrtila više od 74.000 ljudi. Ceremonija je održana 9. augusta u Parku mira u ovom japanskom gradu.

Prethodno, 6. augusta, ambasador Berjan je prisustvovao Ceremoniji mira u Hirošimi, japanskom gradu koji je zabilježen u ljudskoj historiji kao prvi na koji je bačena atomska bomba usmrtivši oko 140.000 ljudi, krajem Drugog svjetskog rata.

Počast nastradalima u Hirošimi i Nagasakiju, uz polaganje cvijeća, odali su i visoki zvaničnici Japana, uključujući japanskog premijera Jošihide Sugu, brojne državne ministre, guvernere prefekture, gradonačelnike ova dva japanska grada i predstavnike diplomatskih misija akreditovanih u Japanu iz oko 90 zemalja svijeta.

Ceremonijama mira prisustvovali su i tzv. „Hibakushe“, rijetki još uvijek živi svjedoci tog vremena koji su preživjeli pad atomske bombe, a osim njih prisutni su bili i izabrani predstavnici potomaka nastradalih.

Zbog pandemije koronavirusa, znatno manji broj učesnika je prisustvovao ceremonijama  ove godine, uz maksimalno sprovedene zaštitne mjere.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.