Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
28.5.2021 16:46
Stalni predstavnik BiH pri međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun predsjedava Radnom grupom o učešću civilnog društva OSCE-a

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun predsjedavao je 28. maja 2021. godine prvim sastankom Radne grupe o učešću civilnog društva OSCE-a. Riječ je o jednoj od nekoliko neformalnih radnih grupa kojom se pokušavaju iznaći rješenja za tekuće probleme unutar sistema ove međunarodne organizacije čiji je član Bosna i Hercegovina. Ova radna grupa tokom 2021. godine baviće se primjenom paragrafa 16 iz poglavlja IV Završnog dokumenta iz Helsinkija 1992, odnosno radom na modalitetima učešća nevladinih organizacija u zvaničnim OSCE događajima.

Nakon obraćanja predsjedavajuće Stalnog vijeća OSCE-a švedske ambasadorice Ulrike Funered, učesnici su mogli čuti zaključke i preporuke predsjedavajućeg ove radne grupe u 2020. godini, švajcarskog ambasadora Wolfganga Amadeusa Brulharta.

„Upravo ovi zaključci biće osnov za naš rad tokom 2021. godine, i nadogradnju onoga što je urađeno u ranijim godinama“, rekao je ambasador Bencun, i istakao da će delegacija Bosne i Hercegovine tokom ovog predsjedavanja pridržavati principa otvorenosti  i inkluzivnosti. Ambasador Bencun istakao je da će pored 4 multilateralna sastanka tokom 2021. godine, biti organizovan i niz bilateralnih sastanaka sa svim zainteresovanim zemljama, da bi se približili stavovi oko načina provođenja odredbi definisanih u Paragrafu 16. Istakao je i da će rad biti orijentisan ka postizanju kompromisa oko manjih proceduralnih pitanja učešća civilnog društva, da bi se stvorio temelj za dogovor oko krajnjeg rješenja za donošenje odluka unutar OSCE-a po ovom pitanju.

Radna grupa o učešću civilnog društva OSCE-a treba da stvori rješenja koja će popuniti praznine koje postoje u temeljnim aktima OSCE-a, kakav je Završni dokument iz Helsinkija iz 1992. godine.

Zbog aktuelnih epidemioloških mjera, sastanak je održan u hibridnom formatu, dajući mogućnost i ličnog i online prisustva.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.