Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
20.5.2021 14:57
Ambasadorica Mlinarević u posjeti rodnom mjestu velikog arhitekta Karela Paržika

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević posjetila je 20. maja 2021. godine češki gradić Veliš. Veliš je za Bosnu i Hercegovinu značajan kao mjesto rođenja velikog arhitekta Karela Paržika, čiji pečat nose neke od najpoznatijih građevina u našoj zemlji.

Ambasadoricu Mlinarević primila je načelnica Veliša Naďa Bíšková, te je upriličen posjet važnijim mjestima u gradu, posebno spomen-ploči za Karela Paržika koju je podigao proslavljeni češki arhitekt David Vavra, a na kojoj stoji natpis identičan onome kao na Paržikovom grobu u Sarajevu - "Čeh rođenjem, Sarajlija izborom."

Tema razgovora ambasadorice i gradonačelnice bila je predstojeće obilježavanje godišnjice rođenja i smrti Karela Paržika, što za Ambasadu BiH u Pragu uvijek predstavlja važan događaj u povezivanju dvaju zemalja i održavanju dobrih odnosa koje je zacementirao sam Paržik svojim djelom. Razgovarano je o skoroj velikoj vanjskoj izložbi koju Ambasada BiH zajedno s Arhitektonskim fakultetom u Pragu priprema za mjesec juni u centru češkog glavnog grada.

Arhitekt Paržik dao je svoj obol izgledu modernog Sarajeva projektirajući primjerice Zemaljski muzej, Narodno pozorište, Akademiju likovnih umjetnosti, Fakultet islamskih studija, općinsku zgradu, sinagogu, crkvu sv. Josipa, zgradu današnjeg Pravnog fakulteta i mnoge druge.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.