Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
16.5.2021 14:43
Otpravnik poslova a.i. Ambasade BiH u Tokiju Mensur Jusić sudjelovao na festivalu sadnje riže

Privremeni otpravnik poslova Ambasade Bosne i Hercegovine u Tokiju Mensur Jusić sudjelovao je 16. maja 2021. godine na festivalu koji se tradicionalno organizira pred nastupajuću sezonu sadnje riže u Japanu. Ovoj za Japan važnoj manifestaciji, koja nosi naziv „Fujisan Chidama Festa Wa“, uvijek prisustvuje nekolicina predstavnika diplomatske zajednice koji su akreditirani u ovoj zemlji.

Broj pozivnica za učešće na festivalu ove je godine bio ograničen zbog pandemije i upućene su svega nekolicini zemalja. Pored Bosne i Hercegovine prisutne su bile i Republika Indonezija, Republika Poljska i Sjedinjene Američke Države. Pozivnice je uputio predsjednik Izvršnog odbora festivala Masao Watanabe.

Japan je zemlja u kojoj se često naglašava da za svoj procvat treba odati posebnu zahvalnost kulturi uzgoja riže. Uzgoj riže u Japanu je duboko ugrađen u japanski sveukupni kulturni koncept i stoga u ovom društvu ne predstavlja samo važan prehrambeni proizvod već predstavlja mnogo više od toga, zbog čega se slavi na više načina.

Ovogodišnji festival dodatno je imao za cilj da osigura socijalno obrazovanje djeci širom Japana. Festival je sniman sa namjerom da se proizvede video materijal koji će se emitirati u obrazovnim institucijama ove zemlje pod sloganom „Živjeti zajedno“, kako bi se kod mladih održavao duh njege života i duh brige za druge.    

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.