Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
16.5.2021 15:20
Ambasador BiH u Republici Austriji Kemal Kozarić na obilježavanju 76. godišnjice oslobođenja logora Mauthausen

Delegacija Ambasade Bosne i Hercegovine u Beču, koju je predvodio ambasador Kemal Kozarić, je 16. maja 2021. godine prisustvovala obilježavanju Dana sjećanja na žrtve i oslobađanja preostalih zatočenika nacističkog logora Mauthausen, najvećeg koncentracionog logora na teritoriji današnje Republike Austrije.  U logoru je, prema procjenama historičara u razdoblju od 1938. do 1945. internirano preko 200.000 osoba, različitih nacionalnosti. Ove godine je ceremonija održana po 76. put, uz moto: „Uništena raznolikost“.
 
Ambasador Kozarić je zajedno sa vojnim atašeom Bosne i Hercegovine u Republici Austriji brigadirom Duškom Matićem, u ime Bosne i Hercegovine, položio vijenac na spomen obilježje u Mauthausenu, odajući tako počast žrtvama ovog nacističkog logora.

Nakon završenog mimohoda prisutnih delegacija iz više od 60 zemalja, delegacija Ambasade BiH je odala počast i žrtvama iz Bosne i Hercegovine, polaganjem vijenca na Zidu plača ispred spomen ploče posvećene žrtvama iz Bosne i Hercegovine, koja je simbol sjećanja na nekoliko hiljada ljudi iz Bosne i Hercegovine interniranih u logoru Mauthausen, od kojih veliki broj nije dočekao dan oslobođenja logora, 5. maja 1945. godine.

Republiku Austriju su predstavljali članovi vlade, vicekancelar Werner Kogler, ministrica klime Leonore Gewessler i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein, zastupnici u parlamentu i drugi visoki zvaničnici.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.