Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
28.4.2021 12:35
Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan posjetio japansku prefekturu Nagano

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan posjetio je 28. aprila 2021. godine japansku prefekturu Nagano. Tokom sastanka upriličenog u gradskoj upravi Nagano, glavnog grada prefekture koji broji preko 370 hiljada stanovnika, ambasador Berjan i gradonačelnik Kato Hisa su razgovarali o važnosti i izazovima organizacije Olimpijskih igara u Tokiju ove godine, obzirom da su i grad Nagano (1998) kao i BiH (Sarajevo 1984) bili domaćini zimskim Olimpijskim igrama, kao i o mogućnostima saradnje grada Nagana i lokalnih zajednica u BiH. Na sastanku se razgovaralo i o turističkim potencijalima i saradnji u oblasti turizma po okončanju pandemije koronavirusa ali i o saradnji između akademske zajednice. 

Ambasador Berjan se zahvalio domaćinu na srdačnom dočeku i ukazanom gostoprimstvu. Naglasio je odlične prijateljske odnose BiH i Japana, koji su bez otvorenih pitanja. Istakao je zadovoljstvo iskazanim interesom Japana za dalji razvoj i prosperitet BiH, te apostrofirao izuzetnu važnost posjete japanskog ministra vanjskih poslova Bosni i Hercegovini, krajem aprila tekuće godine, prve nakon 23 godine.

Na Šinšu Univerzitetu, osnovanom 1949. godine, Univerzitetu koji spada u top 1000 univerziteta u svijetu prema Webometrics World University Ranking i zauzima 808. mjesto, ambasador Berjan se sastao sa rektorom Univerziteta Kunihiro Hamadom i prorektorom za međunarodnu saradnju Kijoši Tanakom. Dogovorena je saradnja sa univerzitetima iz BiH, a potpisivanje konkretnih sporazuma o saradnji se očekuje narednih mjeseci, nakon sprovođenja administrativnih procedura na japanskom univerzitetu. Sagovornici su indentifikovali potencijalna polja saradnje i naglasili obostranu spremnost za saradnju u vezi promocije japanskog jezika, istorije i kulture u BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.