Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
23.7.2020 15:18
Ambasador BiH za Republiku San Marino sa sjedištem u Rimu Slavko Matanović predao akreditivna pisma kapetanima regentima Republike San Marino Alessandru Manciniju i Graziji Zafferani

Ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku San Marino sa sjedištem u Rimu Slavko Matanović predao je 23. jula 2020. godine akreditivna pisma kapetanima regentima Republike San Marino Alessandru Manciniju i Graziji Zafferani.

Tom prilikom ambasador Matanović je istakao da Bosna i Hercegovina i Republika San Marino imaju dobre odnose i naglasio opredijeljenost Bosne i Hercegovine za evropski put. Ocijenio je da BiH i Republika San Marino na tom evropskom putu imaju dosta zajedničkog, s obzirom na to da je Republika San Marino blizu zaključivanja ugovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

Tokom posjete San Marinu ambasador Matanović se sastao i s državnim sekretarom za vanjske poslove Lucom Beccarijem. Na sastanku je konstatovano da postoje šanse za poboljšanje ekonomske, kulturne i druge saradnje između dvije zemlje. Istaknuto je obostrano opredjeljenje da se pokuša naći način za povezivanje predstavnika Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) i Vanjskotrgovinske komore BiH sa privrednicima San Marina, kao uvod u moguću privrednu saradnju između dvije zemlje. Takođe je ocijenjeno da postoje mogućnosti za saradnju u području kulture i obrazovanja.

Ambasador Matanović je tokom susreta sa direktorom Departmana za vanjske poslove Republike San Marino Lucom Brandijem i nerezidentnim veleposlanikom Republike San Marino za BiH Micheleom Chiaruzzijem razgovarao o mogućnostima saradnje u oblasti kulture te saradnje univerziteta BiH i Republike San Marino. Direktor Brandi je istakao opredijeljenost Vlade San Marina da podrži aktivnosti na razvijanju bilateralnih odnosa dvije zemlje na planu kulture i obrazovanja.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.