Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
25.1.2020 12:46
Ambasadorica BiH za Republiku Portugal Mirsada Čolaković sastala se sa predsjednikom de Sousaom i ministrom vanjskih poslova Santosom Silvom

Ambasadorica Bosne i Hercegovine za Republiku Portugal sa sjedištem u Haagu Mirsada Čolaković sastala se 25. januara 2020. godine sa predsjednikom Portugala Marcelom Rebelo de Sousaom i ministrom vanjskih poslova Portugala Augustom Santosom Silvom.

Ambasadorica Čolaković susrela se sa predsjednikom de Sousaom u palači Palácio Nacional da Ajuda u Lisabonu u sklopu novogodišnjeg prijema koji je za članove diplomatskog kora organizirao predsjednik. Pored kurtoazne razmjene prigodnih pozdrava i čestitke, ambasadorica je imala priliku za kraći razgovor sa predsjednikom. Predsjednik je ponovio da Portugal, i on lično, pozdravlja prijateljske i dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Istaknuo je da Bosna i Herzegovina, kao zemlja sa specifičnom simbolikom,  treba da nađe svoj put za brže priključivanje Evropskoj uniji. Ambasadorica Čolaković se zahvalila na ovoj direktnoj i prijateljskoj poruci koju predsjednik naglašava pri svakom susretu.

Ambasadorica Čolaković je istog dana na poziv ministra vanjskih poslova Portugala Augusta Santosa Silve u palači Palácio das Necessidades u Lisabonu prisustvovala radnom ručku organiziranom za nerezidentne ambasadore. Ministar je upoznao prisutne ambasadore sa  planiranim vanjsko-političkim aktivnostima i novim fokusom Portugala na odnose sa državama Latiske Amerike i Afrike. U tom kontekstu, je govorio i o pripremama i prioritetima portugalskog predsjedavanja Evropskom unijom koje će biti prvih šest mjeseci 2021. godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.