Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
17.1.2020 15:27
Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža posjetio izlagače iz Bosne i Hercegovine na sajmu namještaja u Kelnu

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Lučiano Kaluža posjetio je 15. januara 2020. godine izlagače iz Bosne i Hercegovine na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera IMM u Kelnu, koji se održava 13-19. januara 2020. godine.

Na zajedničkom štandu Bosne i Hercegovine svoje izvozne kolekcije namještaja je predstavilo sedam bosanskohercegovačkih firmi i to: ELGRAD d.o.o. Teslić, EMA-KONJUH INTERNATIONAL d.o.o. Sarajevo/Teslić, FORMINO d.o.o. Teslić, MINALLI d.o.o. Živinice, ROCCAFORTE d.o.o. Vitez, MALAK JANJ d.o.o. Donji Vakuf, te SENEX d.o.o. Čelić.

Generalni konzul Lučiano Kaluža pozvao je izlagače iz BiH da zajednički rade na promociji i distribuciji svojih proizvoda u SR Njemačkoj. Naglašeno je da Generalni konzulat u Frankfurtu kao i ostali konzulati i Ambasada BiH u Berlinu stoje na raspolaganju svim domaćim kompanijama u smislu povezivanja i ostvarivanja poslovne saradnje sa njemačkim privrednicima i institucijama. Dogovoreno da se pokrene inicijativa o saradnji bh proizvođača namještaja i Ministarstva vanjskih poslova BiH na način da se prilikom opremanja diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine koriste domaći proizvodi, odnosno namještaj domaće proizvodnje. Nekoliko izlagača je izrazilo spremnost da donira namještaj za po jednu prostoriju.
 
Predstavnici firmi izlagača iz BiH su za dosadašnju podršku i zalaganje u promociji bh proizvoda generalnom konzulu uručili stolnu lampu sa gravurom Zmijanjskog veza koji je uvršten u UNESCO listu nematerijalne svjetske baštine.

U izuzetno konkurencijskom okruženju i ovogodišnjom prezentacijom bh firmi na prestižnom Kelnskom sajmu, Bosna i Hercegovina je ponovno prepoznata kao regionalni lider u proizvodnji namještaja.

Nastup naših kompanija na ovom sajmu organizirala je već deseti put Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Agencija za promociju izvoza BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.