Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
6.12.2019 13:23
Ambasador BiH u Republici Indiji Muhamed Čengić otvorio izložbu svojih fotografija u Kolkati

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhamed Čengić otvorio je 6. decembra 2019. godine u Indijskom kulturnom centru u Kolkati izložbu fotografija pod nazivom Kumbh Mela. Radi se fotografijama koje je ambasador napravio uz podršku počasnog konzula BiH u Mumbaiju Suhasa Mantrija i istaknutog blogera i fotografa Prakasha Banga. Podršku u organizaciji izložbe dali su i Indijski kulturni centar, Ministarstvo vanjskih poslova Indije i počasni konzul BiH u Kolkati Sanjay Agarwal. Izložba će biti postavljena do 10. decembra 2019.godine.

Na otvaranju izložbe je predstavljen i katalog - zbirka fotografija nastalih u februaru 2019. godine tokom najvećeg i najstarijeg hinduističkog vjerskog rituala Prayagraj Kumbh Mela na ušću rijeka Yamuna i Ganga, koji je ove godine posjetilo više od sto miliona ljudi.

Ambasador BiH u Indiji Muhamed Čengić govorio je na otvaranju izložbe i predstavio katalog sa 30 fotografija. Zahvalio se Ministarstvu vanjskih poslova Indije, vladama saveznih država Utar Pradeš i Zapadni Bengal, Indijskom kulturnom centru u Kolkati, kao i počasnim konzulima BiH u Indiji. Naglasio je da predstavljanje zbirke fotografija sa najvećeg vjerskog rituala u Indiji ima za cilj prikazati bogatu indijsku tradiciju i kulturu i poslati poruku univerzalne povezanosti, mirnog suživota i globalnog jedinstva. Izrazio je očekivanje da će uz podršku Indijskog kulturnog centra ova izložba uskoro biti organizirana i u Nju Delhiju.

Glavni sekretar guvernera Zapadnog Bengala Shri Satish Chandra Tewari i zamjenik generalnog direktora Indijskog kulturnog centra Prashant Pise su se obratili prisutnima i izrazili zahvalnost ambasadoru Čengiću na organizaciji izložbe koja na jedinstven način prikazuje Kumbh Mela kroz fotografiju i pogled diplomate.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici javnog, političkog i kulturnog života savezne države Zapadni Bengal, kao i predstavnici medija.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.