Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
5.12.2019 9:16
Ambasador BiH pri Svetoj Stolici Igor Žontar predao akreditivna pisma papi Franji

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Igor Žontar predao je 5. decembra 2019. godine akreditivna pisma papi Franji u apostolskoj palati u Vatikanu.

Tom prilikom ambasador Žontar se zahvalio Svetoj Stolici i papi Franji na dosadašnjoj podršci i ohrabrenju svim žiteljima Bosne i Hercegovine, te prijateljskim bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice.

Tokom susreta razgovaralo se i o trenutnim političkim odnosima u Bosni i Hercegovini, regionalnoj saradnji i migrantskoj krizi. Ambasador Žontar je papu Franju upoznao s provedbom trenutnih aktivnosti u vezi s mogućnostima i rješenjima migrantske krize u Bosni i Hercegovini. Papa je potom zahvalio vlastima u Bosni i Hercegovini na naporima i aktivnostima koji se provode u cilju rješenja globalne migrantske krize, a u kojoj Bosna i Hercegovina zauzima trenutno posebno mjesto.

Ambasador Žontar je izrazio zahvalnost papi Franji na njegovoj apostolskoj posjeti Bosni i Hercegovini i istakao značaj svih papinskih apostolskih posjeta našoj zemlji, te na taj način iskazanoj svakovrsnoj podršci i ohrabrenju Svete Stolice Bosni i Hercegovini. Naglasio je kako je i danas Bosni i Hercegovini potrebno ohrabrenje na putu izgradnje mira i dijaloga među svim narodima koji zajedno žive na prostorima Bosne i Hercegovine. Tom prilikom Papa se prisjetio svoje posjete Bosni i Hercegovini te još jednom zahvalio na srdačnom prijemu.
 
Papa Franjo je  ovom prilikom iskazao i podršku Bosni i Hercegovini na putu u Evropsku uniju. Ocijenio je kako je proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana trajna zadaća svih onih koji promišljaju o dobrobiti naroda ovog regiona.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.