Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
4.12.2019 14:37
Ambasador Bosne i Hercegovine u Rumuniji Slaviša Ćeranić boravio u radnoj posjeti Temišvaru

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rumuniji Slaviša Ćeranić boravio je od 26. do 29. novembra 2019. godine u radnoj posjeti Temišvaru.  Tom prilikom održano je niz sastanaka u cilјu unapređenja bilateralne saradnje na političkom, ekonomskom i obrazovnom nivou.

Posjetu Temišvaru ambasador Ćeranić započeo je sastankom sa zamjenikom prefekta Danijelom Francesku, predsjednikom Savjeta okruga Timiš Kalinom Dobra te gradonačelnikom Temišvara Nikolae Robu. Razgovarano je i o mogućoj saradnji kada je riječ o povezivanju opština i gradova u cilјu jačanja kulturnih i poslovnih veza, kao i saradnji tokom promocije Temišvara kao Evropske prijestolnice kulture za 2021. godinu.

Potom je ambasador Ćeranić posjetio Politehnički univerzitet, gdje se sastao sa rektorom Univerziteta Viorelom Šerbanom i prorektorom Danielom Danom. Predložena je saradnja sa univerzitetima u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na razmjenu iskustava, učestvovanje na međunarodnim projektima, kao i na podršku aktivnostima koje mogu da doprinesu priznavanju stečenih kvalifikacija u obrazovanju.

Drugog dana boravka u  Temišvaru ambasador Ćeranić je posjetio Privrednu i industrijsku komoru okruga Timiš. Na sastanku sa direktorom Sektora za ekonomske odnose Privredne komore Stanom Stojanov i savjetnicom za odnose sa javnošću Rodikom Olinić razgovarano je mogućnostima unapređenja institucionalne i privredne saradnje, posebno kada je riječ o oblasti turizma. Pozvao je predstavnike Privredne komore, turističkih agencija i medija da posjete „Olimpijski centar Jahorina“ i druge zimske centre u BiH.

Na kraju posjete Temišvaru ambasador Ćeranić je obišao Savez Srba u Rumuniji i prisustvovao manifestaciji „Dani srpske kulture u Rumuniji“.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.