Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
5.9.2019 14:18
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aida Smajić predala akreditivna pisma predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aida Smajić predala je 4. septembra 2019. godine, uz ceremonijalne počasti, akreditivna pisma predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću.

U razgovoru sa predsjednikom Vučićem ambasadorica Smajić je iskazala uvjerenje u nastavak i dalje unapređenje dobrih odnosa BiH i Republike Srbije. Ambasadorica je prenijela pozdrave članova Predsjedništva BiH upućene predsjedniku Republike Srbije, kao i njihovo očekivanje da Vučić zvanično posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Vučić je izrazio čvrsto opredjeljenje Republike Srbije za dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom naglasivši da Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, kao i da želi mirnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu.

Govoreći o stabilnosti u regionu, ambasadorica Smajić je ukazala na značaj koji dobri odnosi BiH sa Republikom Srbijom imaju za stabilnost BiH, ali i regiona u cjelini. U tom kontekstu sugovornici su se složili da je potrebno uložiti dodatni napor i ubrzati rješavanje preostalih neriješenih pitanja u odnosima dvije susjedne i prijateljske zemlje, uz naglasak da će osobno kao i putem svojih suradnika nastojati dati svoj doprinos toj suradnji.

Sugovornici su se suglasili o potrebi da dvije zemlje nastave sa međusobnom podrškom u procesu eurointegracija kao i sa značajem infrastrukturnog povezivanja i ekonomske suradnje, napomenuvši da će uskoro biti svečano obilježen početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.