Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
12.7.2019 14:17
Stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim nacijama ambasador Sven Alkalaj sastao se sa glavnim tužiocem IRMCT-a Sergeom Brammertzom

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama ambasador Sven Alkalaj sastao se 11. jula 2019. godine sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) Sergeom Brammertzom.

Sastanak, koji je inicirao glavni tužilac Brammertz, održan je u okviru njegove posjete i podnošenja izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. Zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a, na kojem će se raspravljati o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT), biće održano 17. jula 2019. godine.

Ambasador Alkalaj je na početku sastanka poželio dobrodošlicu tužiocu Brammertzu, te naglasio spremnost institucija BiH za saradnju sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, kao i neophodnost regionalne saradnje.

Tužilac Brammertz je naglasio spremnost Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove da Tužilaštvu BiH pruži svu neophodnu pomoć, prije svega, u edukaciji tužilaca, posebno u slučajevima seksualnog nasilјa. Naveo je da je edukacija tužilaca u BiH bolјa opcija od učešća stranih tužilaca u postupcima, sa posebnim akcentom na pitanje finansiranja rada Mehanizma.

Ambasador Alkalaj je istakao da bi jedna od osnovnih funkcija UN, kao i drugih institucija, trebala biti prevencija konflikata, odnosno preventivna diplomatija. Kao poseban problem za sve zemlјe regije, sagovornici su naglasili borbu protiv glorifikacije zločina i zločinaca. U tom pravcu, zaklјučeno je da je neophodno podizanje svijesti, ali i unapređenje obrazovanja stanovništva.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.