Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
28.1.2019 13:58
Bosna i Hercegovina i Ujedinjena Republika Tanzanija uspostavile diplomatske odnose

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku ambasador Ivica Dronjić i njegov kolega stalni predstavnik Ujedinjene Republike Tanzanije pri UN ambasador Modest Jonathan Mero ozvaničili su uspostavu diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Ujedinjene Republike Tanzanije. Time je Tanzanija postala 174. zemlja sa kojom BiH ima uspostavljene diplomatske odnose. Ceremonija potpisivanja obavljena je u prostorijama Stalne misije BiH pri UN u petak, 25. januara 2019. godine.

Ujedinjena Republika Tanzanija je država na istočnoj obali Afrike u predjelu Velikih jezera, ima populaciju od 55 miliona stanovnika na površini od gotovo milion kvadratnih kilometara (947.303 km²). Većinu stanovništva čine kršćani (61%) i muslimani (35%). Glavni grad je je Dodoma.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.