Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
25.4.2018 14:40
Generalni konzul BiH u Milanu Igor Babić sudjelovao u ceremoniji proslave Dana oslobođenja u Lokani

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Milanu Igor Babić je 25. aprila 2018. godine, na poziv načelnika općine Lokana, provincija Torino sudjelovao u ceremoniji proslave Dana oslobođenja Italije.

Nakon što je zajedno sa načelnicima više općina položio vijenac na spomeniku palima za slobodu, generalni konzul Babić obratio se okupljenim građanima riječima pozdrava, pažnje i prijateljstva, te u govoru istakao velike zasluge lokalnog stanovništa na humanom postupanju i u najtežim momentima koje je svijet vidio u dvadesetom vijeku. Nakon pozdravnih govora, na prostoru glavnog trga gdje se još uvijek nalazi zgrada u kojoj je nekada bio zatvor, generalni konzul Babić je zajedno sa gđom Silavnom Morom otkrio spomen ploču koja se prisjeća doprinosa slavenskih ratnih zarobljenika u borbi za slobodu.
 
Ova velika čast je generalnom konzulu Babiću i gospođi Moro pripala, jer su direktni potomci zarobljenika u Lokani, koji su aktivno učestvovali u oslobađanju Italije od naci-fašizma.

U mjestu Lokana je u toku Drugog svjetskog rata postojao zatvor za ratne zarobljenike u kome je  bilo zarobljeno preko 100 osoba sa prostora bivše Jugoslavije, uglavnom Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, koji su se nakon septembra 1943. godine pridružili elitnim odredima italijanskih partizana, brigade Garibaldi, te zajedno sa njima učestvovali u konačnom oslobođenju toga dijela Italije.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.