Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
29.2.2024 22:47
Ambasadorica BiH u Italiji Amira Arifović-Harms sastala se sa izvršnom direktoricom Svjetskog programa hrane (WFP) Cindy McCain

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Italiji i stalna predstavnica BiH pri Svjetskom programu hrane (WFP) Amira Arifović-Harms se 29. februara 2024. godine sastala sa izvršnom direktoricom Svjetskog programa hrane sa sjedištem u Rimu Cindy McCain.

Ambasadorica Arifović-Harms je iskazala spremnost BiH i njenih resornih institucija, kao i svoju ličnu zainteresovanost, za intenziviranje saradnje sa ovom najvećom svjetskom humanitarnom organizacijom, koja, pored sjedišta, ima i 80 ureda širom svijeta.

Izvršna direktorica je upoznala ambasadoricu sa najvažnijim aktivnostima u okviru ovog programa, čiji fokus je trenutno usmjeren na projekte pružanja pomoći afričkim državama, kako bi se školskoj djeci obezbijedio pristup školskim obrocima, kao i na, zajedno sa FAO i partnerima, projekte deminiranja u Ukrajini, državi koja je postala minama najugroženija država na svijetu, a koji su usmjereni na obnavljanje uslova za obavljanje poljoprivrednih djelatnosti.

Izvršna direktorica je istakla osobito zadovoljstvo iskazanim interesom BiH za intenziviranje saradnje BiH sa WFP, naglasivši spremnost za pružanje svih potrebnih informacija u vezi sa njihovim aktivnostima, kojima bi se BiH omogućilo uzimanje aktivnog učešća u radu samog programa, kao i aktuelnim projektima.

Nakon sastanka, ambasadorica je posjetila dio zgrade sjedišta WFP posvećen Nobelovoj nagradi koja je dodijeljenoj ovom programu 2020. godine za napore u borbi protiv gladi, doprinos poboljšanju uslova za mir u zonama pogođenim konfliktima i za vodeću ulogu u sprječavanju korištenja gladi kao oružja u ratovima i konfliktima. Ambasadorica je obišla i memorijalni dio zgrade posvećen očuvanju sjećanja na predstavnike WFP koji su poginuli tokom obavljanja svojih humanitarnih misija.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.