Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
28.2.2024 22:43
Ambasadorica BiH u Italiji Amira Arifović-Harms se sastala sa senatorkom Stefaniom Craxi

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Amira Arifović-Harms se 28. februara 2024. godine sastala sa predsjedavajućom Komiteta za vanjsku politiku i odbranu u Senatu Parlamenta Republike Italije Stefaniom Craxi.

Tokom srdačnog i otvorenog razgovora, sagovornice su razmijenile mišljenja o aktuelnim zbivanjima u svijetu, kao i o pitanjima koja se tiču regiona Zapadnog Balkana i same Bosne i Hercegovine.

Ambasadorica Arifović-Harms je posebno istakla nadu da će Evropsko vijeće, na sastanku koji će se održati 21. marta, donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora, te je iznijela sve argumente koji idu u prilog donošenju takve odluke. Ambasadorica se zahvalila se zahvalila na podršci koju zvaničnici Republike Italije pružaju BiH i našem regionu, a u cilju ubrzanja procesa našeg integriranja u EU.

Tokom sastanka je razgovarano i o realizaciji NATO Inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCBI), kao i problemima sa kojima su obje države suočene, a koji su izazvani pojačanim migrantskim tokovima.

Senatorica Craxi je iskazala punu opredjeljenost i spremnost Republike Italije za dalje pružanje pomoći Bosni i Hercegovini u njenim reformskim procesima.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.