Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
29.2.2024 21:19
Obilježavanje 01. ožujka/marta, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Ambasadi BiH u Zagrebu

Predstavljanjem knjige "Ljetopis o kralju Tvrtku" autora Jasmina Imamovića iz Tuzle, Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj je na svečan način obilježilo 01. ožujka/marta, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Promocija knjige održana je u dvorani Kulturno-informativnog centra Bosne i Hercegovine u Zagrebu dana 29. veljače/februara 2024. godine.

Nakon intoniranja državnih himni Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, prisutnima se video porukom obratio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović. Čestitajući svim državljanima Bosne i Hercegovine u inozemstvu Dan nezavisnosti i konstatirajući da Bosnu i Hercegovinu kroz povijest nikada nitko nije uspio trajno pokoriti, zatražio je da ne pristajemo na diskriminaciju, da na provokacije ne odgovaramo mržnjom i razgradnjom već suradnjom i pozitivnom energijom, što je najbolji odgovor politikama destrukcije i podjela.

Veleposlanica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal je u svom obraćanju prisutnima poželjela svima sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te ukazala na značaj koji 1. ožujka/marta ima u ukupnoj povijesti Bosne i Hercegovine. Dan kada je Bosna i Hercegovina, voljom većine svojih građana, postala nezavisna i suverena država. Danas svatko od nas, na svoj način i u skladu sa svojim sposobnostima, treba da doprinese razvoju i afirmaciji Bosne i Hercegovine. Mi to možemo i zato što imamo ogroman potencijal obrazovanih, pametnih i uspješnih ljudi, kako u zemlji tako i u inozemstvu, istakla je veleposlanica Kovačević-Bajtal.

U predstavljanju knjige sudjelovali su poznata i ugledna hrvatska knjževnica Julijana Matanović, koja je porijeklom iz Bosne i Hercegovine i do odlaska u mirovinu profesorica na Katedri za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku, i redovni profesor bosanske i bosanskohercegovačke književnosti i teorije književnosti na Odsjeku za književnost naroda Bosne i Hercegovine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Sanjin Kordić,.

Govoreći o ovom svom dijelu, autor Jasmin Imamović se ukratko osvrnuo i na prethodno napisane svoje romane "Ubijanje smrti", "Besmrtni jeleni", "Obožavatelj trena", "Molim te zapiši" i "Slana zemlja", naglašavajući da je roman "Ljetopis o kralju Tvrtku" samo logičan slijed jednog dubokog poriva koji nosi u sebi, a to je da kroz povijesne likove i događaje na literaran način progovori o današnjoj Bosni i Hercegovini i onome kako je on vidi i želi. U ovom romanu, kako kaže književnik Mile Stojić, pisac "ulazi u dramu bosanskog srednjevjekovlja, u vrijeme kad je vladao bosanski kralj Tvrtko Kotromanić. Dramu koja se ponavlja sve do naših dana, a to ponavljanje mogli bismo nazvati paradigmom bosanskog udesa, gdje jedna mala europska država uvijek iznova biva plijen interesa velikih europskih sila".

Promociji knjige, u punoj dvorani Kulturno-informativnog centra, prisustvovali su bivši predsjednici Republike Hrvatske Stjepan Mesić (2000-2010) i Ivo Josipović (2010-2015), muftija Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj akademik Aziz ef. Hasanović, te druge javne osobe iz kulturnog i javnog života Republike Hrvatske i Grada Zagreba.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.