Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
29.2.2024 20:47
Obilježavanje 32. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Ambasadi BiH u Vašingtonu

Povodom 32. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine organizovan je svečani prijem u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Vašingtonu dana 29. februara 2024. godine.
 
Prijemu je prisustvovao veliki broj američkih zvaničnika, uključujući predstavnike Minstarstva vanjskih poslova SAD, Kongresa (Zastupničkog doma i Senata), Bijele kuće, američke savezne države Maryland s kojom Bosna i Hercegovina ove godine obilježava 20. godišnjicu državnog partnerstva, kao i bosanskohercegovačke dijaspore koji žive širom SAD. Od visokih zvanica posebno vrijedi istaći priustvo pomoćnika državnog sekretara SAD Antonyja Blinkena za evropske i euroazijske poslove Jamesa O’Briena, specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan i zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabriela Escobara, te glavnog zamjenika državnog sekretara SAD iz Biroa za političko-vojna pitanja Stanley Browna.
 
Nakon intoniranja himni Bosne i Hercegovine i SAD, gostima se obratio ambasador Bosne i Hercegovine u SAD Sven Alkalaj. Uz srdačne čestitke povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, svim Bosancima i Hercegovcima u SAD i svima onima koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom, ambasador je poželio dobrodošlicu svim prisutnim istakavši značaj tog datuma u našoj historiji.
 
Govoreći o referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ambasador Alkalaj je istakao da je većina Bosanaca i Hercegovaca glasala je za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Na referendum je izašlo skoro dvije trećine, tačnije 64% građana s pravom glasa, a za nezavisnost Bosne i Hercegovine glasalo je njih 99,7%, time potvrđujući njenu multikulturalnu i multietničku istoriju sa opredjeljenjem da svi građani treba da imaju jednaka prava. Zemlje članice Evropske zajednice priznale su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije, 7. aprila, i Sjedinjene Američke Države, Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina postala je 22. maja 1992. godine članica Ujedinjenih nacija.
 
Ambasador Alkalaj je posebno istakao ključnu ulogu koju su odigrale SAD u postizanju mira u Bosni i Hercegovini i potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma ali i u poslijeratnoj obnovi, humanitarnoj pomoći i ekonomskom razvoju ratom razrušene Bosne i Hercegovine. Apostrofirao je da "nijedna zemlja nije više pomogla Bosni i Hercegovini i da to nikada nećemo zaboraviti".
 
Govoreći o trenutnoj situaciji u našoj zemlji, ambasador se osvrnuo na složenu političku dinamiku i socio-ekonomske izazove koji ometaju naš napredak ka jedinstvu i prosperitetu. Naglasio je da se Bosna i Hercegovina nalazi u ključnom trenutku i na historijskoj prekretnici te da nam je potrebna trajna podrška Amerike i naših saveznika kako bismo nastavili s neophodnim reformama i osigurali naš suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter.
 
Na kraju svog obraćanja ambasador Alkalaj je zahvalio sponzorima koji su pomogli da se Dan nezavisnosti naše zemlje dostojanstveno obilježi i poručio da je budućnost u miru i integracijama te da budućnost mora biti na strani svih onih koji vole svoju zemlju i žele da njihova djeca žive i napreduju u stabilnoj, slobodnoj i sigurnoj državi. "Jedinstvo u našoj različitosti danas će donijeti prosperitetnije sutra", zaključio je ambasador u svom izlaganju.
 
U ime zemlje domaćina, obratio se pomoćnik državnog sekretara SAD James O’Brien, čije prisustvo je prepoznato kao snažan znak podrške i posvećenosti SAD Bosni i Hercegovini.
 
U svom obraćanju pomoćnik O’Brien je istakao da je Bosna i Hercegovina u vrijeme neposredno nakon proglašenja nezavisnosti bila izuzetan primjer za cijeli svijet kako je organizovala svoju samoodbranu i uspostavljala odnose, kao nova država, sa mnogim zemljama te sarađivala sa Ujednjenim nacijama. Bosna i Hercegovina je stala u odbranu nedužnih civila koji su  svakodnevno bili izloženi zločinima, istakao je. Prisjetio se pregovora u Beču 1994. godine kada je nekoliko predstavnika iz Bosne i Hercegovine moralo da krišom izađe iz Sarajeva kroz tunel da bi došli na pregovore. Zapanjujući osjećaj otpora i posvećenost branilaca Bosne i Hercegovine predstavljali su inspiraciju za sve strance koji su sarađivali s njima. Govoreći o trenutnoj situaciji naglasio je snažnu podršku SAD aspiracijama građana Bosne i Hercegovine te da će SAD zajedno sa evropskim partnerima učiniti sve da Bosna i Hercegovina ne propusti prilike koje joj se pružaju. Stoga, treba da postoji istinska nada ove godine, u vrijeme dok se obilježava ova godišnjica nezavisnosti, iako smo svjesni da je težak posao pred svima ali će SAD stajati uz Bosnu i Hercegovinu i pomoći u tome, istakao je. Radićemo zajedno, kao što smo radili od 1992. godine, a naročito 1995. godine, zaključio je O’Brien.
 
Nakon zvaničnih obraćanja gosti su imali priliku počastititi se raznim delicijama i pićima iz Bosne i Hercegovine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.