Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
11.12.2023 21:18
Ambasadorica Mirsada Čolaković, bivša stalna predstavnica BiH pri UN-u primila nagradu „Snaga pojedinca – Oskar diplomatije“

Ambasadorica Mirsada Čolaković, bivša stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima, primila je 11. decembra 2023. godine nagradu “Diwali pečat – Snaga pojedinca”, što je inačica za diplomatski Oskar. Nagrada joj je uručena u sjedištu Ujedinjenih naroda u Njujorku. 

Nagrada „Diwali pečat - Snaga pojedinca“ dodjeljuje se istaknutim UN diplomatima koji su svojim djelovanjem doprinijeli unaprjeđenju mira, pomirenja i razumijevanja među narodima i kulturama unutar zajednice UN država.

U obrazloženju odluke o dodjeli nagrade istaknuto je da je ambasadorica Čolaković za vrijeme svog mandata u UN-u (2012-2015) postigla izvrsne rezultate u predstavljanju Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu, a posebno u periodu članstva naše zemlje u Vijeću sigurnosti UN-a, kroz promociju principa Povelje Ujedinjenih naroda i unaprjeđenja međunarodnog mira.

Osim ambasadorice Mirsade Čolaković, dobitnici ovog priznanja su i bivši generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon (nagrada za životno djelo); bivša stalna predstavnica Republike Koreje u Vijeću sigurnosti UN-a Kim Sook i bivši predsjednik Generalne skupštine UN-a i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Nagradu dodjeljuje Američka fondacija “Diwali”, skupa sa Delegacijom Evropske unije pri UN-u i Alijasnom civilizacija, uz podršku brojnih međunarodnih kosponzora.

Događaju su prisustvovale brojne ugledne zvanice: visoki zvaničnici UN-a, ambasadori, predstavnici pravosudnog sistema SAG, Kongresa SAD-a, te stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u, ambasador Zlatko Lagumdžija, koji je čestitao dobitnicima nagrada i iskazao spremnost da nastavi doprinositi ugledu Bosne i Hercegovine u ovoj najeminentnijoj međunarodnoj organizaciji.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.