Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
7.12.2023 14:29
Ambasador BiH u Japanu Mato Zeko predao akreditivna pisma caru Japana Njegovom Carskom Visočanstvu Naruhitu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Mato Zeko predao je 7. decembra 2023. godine akreditivna pisma caru Japana Njegovom Carskom Visočanstvu Naruhitu, na svečanoj ceremoniji održanoj u Carskoj palati u Tokiju.

Tom prilikom ambasador Zeko je zahvalio Carskom Visočanstvu Naruhitu kao i cjelokupnom japanskom narodu na svesrdnoj pomoći koju Japan kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini. Naglasio je da pomoć u oblasti deminiranja, poboljšanja zdravstvenog sistema, školstva, obnove i izgradnje infrastrukture, kulturnih projekata, kao i sve druge vidove pomoći, građani Bosne i Hercegovine izuzetno cijene, a Japan i japanski narod imaju posebno mjesto u srcima građana Bosne i Hercegovine.

Car Naruhito je izrazio zadovoljstvo prilikom predaje akreditivnih pisama i poželio puno uspjeha u radu novom ambasadoru BiH u Japanu. Kao poglavar Japana posebno se zanimao za članove Predsjedništva BiH, nadajući se da su članovi Predsjedništva dobrog zdravlja, te im je uputio najbolje želje, kako na privatnom planu tako i u obavljanju ove odgovorne dužnosti. Posebno je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost prisustvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH njegovom ustoličenju na dužnost cara Japana.

Car Naruhito iskazao je poseban interes za ambasadora BiH u Japanu, njegove aktivnosti, njegovu prilagodbu Japanu, te njegove buduće aktivnosti. Razgovaralo se o projektima koje je Japan svesrdno pomogao,  a japanski Car Naruhito, koji kao i svi građani Japana pokazuje poseban interes za istoriju,  posebno se osvrnuo na slike Starog mosta u Mostaru  i poželio da ambasador BiH u Japanu radi na „izgradnji mostova“ između Bosne i Hercegovine i Japana u mnogim oblastima.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.