Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
7.12.2023 21:22
Ambasador BiH u Kraljevini Švedskoj Bojan Šošić predao akreditivna pisma kralju Carlu XVI Gustafu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj Bojan Šošić predao je 7. decembra 2023. godine akreditivna pisma kralju Carlu XVI Gustafu i time zvanično preuzeo funkciju izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj. Ceremonija predaje akreditivnih pisama održana je u Kraljevskoj palati u Štokholmu.

Ambasador Šošić je tom prilikom naglasio potencijal brojne i izuzetno dobro integrisane bosanskohercegovačke dijaspore u Kraljevini Švedskoj za obnovu i produbljivanje privrednih i kulturnih veza između dvije zemlje, te činjenicu postojanja značajnih relacija na tom planu koje su postojale i prije rata u Bosni i Hercegovini. Kralj Carl XVI Gustaf je iskazao interes za oporavak bosanskohercegovačkog društva u poslijeratnom periodu, prisjetivši se i svoje posjete našoj zemlji kada se Bosna i Hercegovina još uvijek suočavala s izazovom neočišćenih minskih polja i neeksplodiranih ubojnih sredstava.

U nastavku razgovora dotaknute su teme globalnih političkih kretanja i bezbjednosnih izazova te općenito štete koju ratovi nanose civilizaciji kroz nemjerljive ljudske žrtve i razaranje kulturne baštine. Švedski kralj se osvrnuo i na savremene izazove u oblasti zaštite ljudskih prava te pozdravio činjenicu da je ambasador Šošić u svom dosadašnjem profesionalnom angažmanu ostvarivao saradnju u tom domenu upravo sa švedskim organizacijama. Naročito je istakao proces ulaska Kraljevine Švedske u NATO i izrazio uvjerenje da će uskoro biti prilike za daljnji razgovor o ovoj temi.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Štokholmu nerezidentno pokriva Finsku i Estoniju.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.