Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
28.9.2023 15:19
Ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun predao akreditivna pisma

Novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Siniša Bencun predao je 28. septembra 2023. godine, akreditivna pisma saveznom predsjedniku Republike Austrije Alexanderu Van den Bellenu.

U kraćem razgovoru predsjednik Van den Bellen i ambasador Bencun potvrdili su odlične bilateralne odnose između dvije zemlje. Austrijski predsjednik Van den Bellen istakao je postojanje istorijskih, ekonomskih i društvenih veza između dvije zemlje, te ponovio značajnu podršku koju Austrija pruža Bosni i Hercegovini u njenom napredovanju ka Europskoj uniji.

Ambasador Bencun je informisao predsjednika Van den Bellena o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i ostvarenom napretku na njenom europskom putu. Izrazio je očekivanje da će Austrija ostati jedna od najznačajnijih i bezuslovnih saveznika Bosne i Hercegovine u procesu što skorijeg otvaranja pregovora o članstvu u EU. 

Složili su se da potencijal brojne populacije koja živi u Austriji a porijeklom je iz Bosne i Hercegovine svakako treba biti pokretač širenja ekonomskih, kulturnih i drugih veza između dvije zemlje.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.