Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
25.9.2023 14:39
Ambasadorica Bojana Kondić Panić učestvovala na zasjedanju Komiteta svjetske baštine u Rijadu

Stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri Organizaciji Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) ambasadorica Bojana Kondić Panić, učestvovala je na 45. zasjedanju Komiteta svjetske baštine koje se održava u Rijadu od 10. do 25. septembra 2023. godine.

Tokom zasjedanja Komiteta, ambasadorica Kondić Panić je obavila niz razgovora sa Sekretarijatom Komiteta i drugim ekspertima o stanju zaštićenih dobara Bosne i Hercegovine. Jedna od tema razgovora bila je i Odluka Komiteta 45 COM 7B. 93, kojom se pozivaju sve zainteresovane strane - Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora,  da  dostave informacije o napretku u ažuriranju Studije uticaja na okoliš zaštićenog područja Durmitora u Crnoj Gori, uključujući detaljnu procjenu svih potencijalnih uticaja i eventualnog narušavanja zaštićenog područja Durmitora, a vezano za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela u Foči.

U skladu sa Konvencijom o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, upisana dobra iz Bosne i Hercegovine na Listu svjetske baštine UNESCO-a sa izuzetnom univerzalnom vrijednošću su: most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, područje Starog mosta Starog grada Mostara, stećci – srednjevjekovni nadgrobni spomenici i prašuma Janj kod Šipova u okviru proširenja lokaliteta svjetske baštine UNESCO-a “Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope”. Niti jedno od zaštićenih područja Bosne i Hercegovine nije na Listi ugrožene svjetske baštine, niti im prijeti brisanje sa Liste.

Na marginama zasjedanja Komiteta, ambasadorica Bojana Kondić Panić se sastala sa ministrom investicija Kraljevine Saudijske Arabije, Khalidom Al-Falihom, kojem je predstavila mogućnosti investiranja u Bosnu i Hercegovinu, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije i turizma.
Također, ambasadorica se sastala sa generalnim direktorom Saudijskog fonda za razvoj Sultanom Abdulrahmanom Al-Marshadom. Na sastanku je razgovarano o već realizovanim projektima, projektima čija je realizacija u toku, kao i o planiranim projektima koje će ovaj Fond realizovati u narednom periodu u Bosni i Hercegovini. Najavljeno je da će predstavnici Fonda posjetiti Bosnu i Hercegovinu u prvoj sedmici oktobra.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.