Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
8.9.2023 13:23
Ambasador BiH u NR Kini Siniša Berjan razgovarao sa specijalnom izaslanicom Kine za zemlje centralne i istočne Evrope Jiang Yu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Narodnoj Republici Kini Siniša Berjan razgovarao je 8. septembra 2023. godine sa specijalnom izaslanicom Kine za zemlje centralne i istočne Evrope Jiang Yu.

 

Sagovornici su iskazali međusobno zadovolјstvo odličnim bilateralnim odnosima koji su u stalnoj uzlaznoj putanji, kao i međusobnom saradnjom dvije zemlјe. Naglašena je važnost dalјnjeg angažmana obje strane u dalјnjem osnaživanju međusobnih odnosa, posebno kroz mehanizam saradnje između Kine i zemalјa centralne i istočne Evrope (tzv. 14+1), čiji je Bosna i Hercegovina aktivan učesnik od samog početka. Posebno je istaknuto zadovolјstvo potpisivanjem Sporazuma o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša koji je na snazi od 2018. godine. Primjena ovog Sporazuma rezultirala je značajnim porastom broja kineskih turista koji posjećuju BiH, kao i zemlјe regije.

 

Tokom sastanka, ambasador Berjan je prenio zvaničan stav Bosne i Hercegovine o poštivanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i principa „Jedne Kine“, odnosno da postoji samo jedna Kina i da je Tajvan neotuđivi dio Kine.

 

Razgovaralo se i o ekonomskoj, akademskoj i kulturnoj saradnji. Specijalna izaslanica Yu je, tokom razgovara o potrebi pojačane promocije bh. proizvoda u Kini, ambasadoru Berjanu lično uručila pozivnice za dva važna događaja vezana za promociju i povezivanje u polјoprivredno-prehrambenoj oblasti.

 

Ambasador Berjan je zahvalio na nesebičnoj podršci Kine razvoju Bosne i Hercegovine te je sagovornici prenio otvoreni poziv visokim kineskim zvaničnicima da posjete Bosnu i Hercegovinu. Također je upoznao sagovornicu sa tekućim aktivnostima i planovima Ambasade za naredni period.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.