Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
11.7.2020 16:08
Ambasada BiH u Briselu obilježila 25. godišnjicu genocida u Srebrenici

Ambasada Bosne i Hercegovine u Briselu je 11. jula 2020. prigodnim programom obilježila 25. godišnjicu genocida u Srebrenici. Tom prilikom odata je počast nevinim žrtvama srebreničkog genocida.

U svom obraćanju ambasadorica BiH u Kraljevini Belgiji Ivana Robović je, između ostalog, istakla da poruka koja je poslana s obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici ispred Ambasade BiH u Briselu ima važnost sjećanja i ustrajnog podizanja svijesti o srebreničkom genocidu. Dodala je da se na Srebrenici ostvarila izreka „ Ko se ne sjeća historije, taj je osuđen da je ponavlja” te da nikad te riječi nisu bile istinitije, nego na primjeru Srebrenice jer se samo 50 godina od zvjerstava počinjenih u Drugom svjetskom ratu historija ponovila i nepovratno ugasila toliko života. Naglasila je da samo istrajnošću i insistiranju na pravdi za sve žrtve ostavljamo nadu za mir novim generacijama, ne samo Bosne i Hercegovine, nego i cijeloga svijeta čije su oči danas uperene u Srebrenicu.

Program obilježavanja organizovan je ispred Ambasade Bosne i Hercegovine u Briselu, te je simboličnim zaustavljanjem saobraćaja ispred zgrade Ambasade poslana poruka prekinutog života hiljada nevinih ljudi u Srebrenici.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.