Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
20.2.2019 18:40
Ambasadorica BiH u Holandiji Mirsada Čolaković razgovarala sa novoizabranim predsjednikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudijom Carmelom Agiusom

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Holandiji Mirsada Čolaković je 20. februara 2019. godine u prostorijama Ambasade BiH u Den Hagu primila u nastupnu posjetu novoizabranog predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (za bivšu Jugoslaviju i Ruandu) Carmela Agiusa.

Tom prilikom predsjednik Agius je informisao o prioritetnim zadacima i izazovima koji su u fokusu aktivnosti Mehanizma sa naglaskom na osiguranju dovoljnih budžetskih sredstava za dalji rad Mehanizama i završecima sudskih procesa koji su u toku, u oba ogranka Mehanizma,  sa sjedištem u Hagu i u Aruši.

Ambasadorica Čolaković je istaknula da Bosna i Hercegovina podržava rad međunarodnih krivičnih institucija od samih početaka. Osvrnula se na korektnu i kontinuiranu saradnju između domaćih pravosudnih institucija i Tribunala/Mehanizma. Ambasadorica je naglasila da je izbor sudije Agiusa za predsjednika Mehanizma pozitivan iz više razloga, a da je ključno njegovo dugogodišnje iskustvo i suštinsko poznavanje problematike stečeno kroz predsjedavanje Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Predsjednik Agius je informisao ambasadoricu Čolaković da u novom kapacitetu planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu sredinom ove godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.