Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
22.6.2016 14:09
Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu pokrovitelj promocije monografije "Alfons Mucha: Paviljon Bosne i Hercegovine na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine"

Pod pokroviteljstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Pragu, u Gradskoj kući u centru Praga 22. juna 2016. godine održana je promocija monografije "Alfons Mucha: Paviljon Bosne i Hercegovine na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine".

Prisutne goste, članove diplomatskog kora, predstavnike ministarstava, gradonačelnika Praga 1, ljude iz svijeta kulture, češke i bh. građane, pozdravila je ambasadorica BiH u Češkoj Danka Savić. U prigodnom govoru, ambasadorica je podsjetila da je Paviljon BiH na svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, koji je oslikao Mucha, ujedno najveći i najreprezentativniji kulturni i umjetnički nastup Bosne i Hercegovine na nekoj međunarodnoj smotri. Eseji objavljeni u monografiji govore o okolnostima, političkim, ekonomskim, i društvenim, u kojima se pripremala Svjetska izložba u Parizu, i u tom kontekstu kako je nastao Paviljon Bosne i Hercegovine.

Ambasadorica Savić je kazala da ljepotu, bogatstvo i isprepletenost kultura u BiH, mogao tako veličanstveno dočarati samo jedan veliki umjetnik i kozmopolita kao što je bio Mucha koji je želio da njegove slike budu mostovi među ljudima. Muchine posjete Balkanu, koje su prethodile oslikavanju paviljona BiH, proučavanje i bh. legendi, treba promatrati i u njegovoj želji da što bolje razumije i upozna sve Slavene.

Bogato ilustrirana monografija je objavljena na incijativu Ambasade BiH u Pragu, a u izdanju Muzeja dekorativnih i primjenjenih umjetnosti u Pragu i udruženja Luka Praha, kojeg vodi Veso Đorem koji je porijeklom iz BiH, te uz finansijsku podršku češkog Ministarstva kulture i nekoliko biznismena porijeklom iz BiH.
 
Na promociji je prikazan i dokumentarni film pod nazivom "1900. Sarajevo Pariz", književnice, orijentaliste i autorice knjige o Paviljonu BiH Jasne Šamić, koja je autorica i jednog od eseja u monografiji.

U znak zahvale, ambasadorica Savić je na promociji uručila tek objavljene monografije direktorici Muzeja dekorativnih i primjenjenih umjetnosti Heleni Koenigsmarkovoj, bh. teatrologu i glumcu Hasanu Zahiroviću, koji je sa prevodio eseje čeških autora na jezike naroda u BiH, te članovima bh. zajednice koji su pomogli publikovanje monografije.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.