Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
27.2.2015 14:57
U Ambasadi BiH u Pragu češka slikarka Helena Vančurova uručila poklon za Umjetničku galeriju Bosne i Hercegovine


Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Danka Savić primila je 26. februara 2015. godine u Ambasadi devedesetogodišnju češku slikarku Helenu Vančurovu. Slikarka Vančurova je tom prilikom ambasadorici uručila akvarel pod nazivom „Jesenji pejzaž“, sa molbom da se u vidu poklona proslijedi Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Slikarka Vančurova, inače rođena Sarajka, je sa ovim svojim gestom, kako je kazala, željela  upotpuniti zbirku Umjetničke galerije BiH i jednim svojim djelom se vratiti tamo gdje je počeo njen umjetnički razvoj, tokom studija na Umjetničkoj školi u Sarajevu,  prije više od pola stoljeća.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu je ranije bila pokrovitelj izložbe pod nazivom „Češko Sarajevo“ u galeriji „Luka Praha“ u Pragu. Na izložbi su bili  predstavljeni akvareli češke slikarke Helene Vančurove i stare razglednice Sarajeva u namjeri da oživi sjećanje na veliko prisustvo i utjecaj Čeha u BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.