Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
18.11.2014 9:57
U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održan sastanak delegacija Ministarstava vanjskih poslova BiH u Kraljevine Švedske

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine 18. novembra 2014. godine održan je sastanak između ministarstava vanjskih poslova BiH i Kraljevine Švedske. Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodvio je pomoćnik ministra za bilateralne odnose Amer Kapetanović, a delegaciju Kraljevine Švedske generalni direktor za politička pitanja MVP-a Kraljevine Švedske ambasador Torbjorn Sohlstrom.

Pomoćnik ministra Kapetanović  se zahvalio sagovornicima na kontinuiranoj podršci Kraljevine Švedske na BiH putu ka evroatlanskim integracijama, te snažnog zagovarača proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan. Pomoćnik Kapetanović je sagovornike obavjestio da je njemačko-britanska inicijativa koja je predstavljena na Šestoj Aspen konferenciji ministara vanjskih poslova Jugoistočne Europe pozitivno primljena u BiH, kako od strane političkih aktera tako i od strane bh. javnosti.

Ambasador Sohlstrom je istakao da evropske integracije i aktivnosti na provođenju njemačko-britanske inicijative trebaju biti osnova platforme novoizabranih organa vlasti u BiH.
 
Također, razgovarano je o trenutnoj situaciji u obje zemlje, te aktualnim temama u regionu i svijetu, sa posebnim osvrtom na globalnu sigurnosnu situaciju. Razmatrane su mogućnosti daljnjeg unapređenja bilateralne suradnje, a tome u prilog intenziviranje razmjene posjeta visokih dužnosnika dvije zemlje. Zaključeno je da se treba fokusirati na intenziviranju ekonomske suradnje, i animirati švedske investitore za veća ulaganja u BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.