Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
22.3.2024 14:28
Bosni i Hercegovini otvoreni pristupni pregovori sa EU

Europsko vijeće dalo je odobrenje za otvaranje pristupnih pregovora između  Bosne i Hercegovine i Europske unije.

Sinoć u Briselu odigrao  se nastavak  događanja od  12. oktobra 2022. godine kada je Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status.

Nakon višesatnog zasjedanja, 21. marta 2024. godine,  Europsko vijeće donijelo je zaključak:
“Nadovezujući se na preporuku Komisije od 12. marta 2024. godine, Europsko vijeće odlučuje da otvori pristupne pregovore sa BiH. Europsko vijeće  poziva Komisiju da pripremi pregovarački okvir s ciljem da ga Vijeće usvoji u trenutku kada se preduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022. godine.”
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je između ostalog sinoć u Briselu:
 “Večeras je BiH dobila zvanično odluku o otvaranju pregovora. Ono što je vrlo važno jeste da je zaključak koji je usvojen vrlo afirmativan i povoljan za BiH. Ono što se traži od nas za daljnji proces mislim da je realno i izvodivo, te da se u narednih nekoliko mjeseci može potpuno dovesti ta priča do kraja i da se može govoriti o mađuvladinoj konferenciji. To je puni zamah pregovora u najkraćem roku. Mi smo zemlja koja je iz kandidatskog statusa prešla u otvaranje pregovora najbrže u regionu, ali i u poređenju sa drugim zemljama. Dobili smo pregovore, sve to jeste za slavlje , ali i obaveza političarima , a pogotovo nama iz vladajuće koalicije, da istim tempom , možda još predanije nastavimo ove reforme koje će brzo građanima BiH donijeti konkretne benefite. “

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.