Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
AktuelnostiNot translated
Uvodna riječ
23.9.2011 15:26
AKREDITOVANJE STRANIH NOVINARA

Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi. Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdaje akreditacijske iskaznice za uposlenike inostranih dopisništava akreditirane u Bosni i Hercegovini.

Za izdavanje iskaznice, potrebno je Uredu za odnose sa javnošću dostaviti pismeni zahtjev za izdavanje iskaznice. Zahtjev podnosi uredništvo medijske kuće koja formira dopisništvo i mora sadržavati ime i prezime, datum i mjesto rođenja, državljanstvo, broj indentifikacione isprave (pasoš za stranog državljanina, lična karta za državljanina BiH) osobe za koju se podnosi zahtjev.

Iskaznica se izdaje isključivo lično osobi na koju se odnosi. Uz zahtjev je potrebno donijeti sljedeće:

- fotokopiju indentifikacionog dokumenta,
- jednu fotografiju veličine 4x3 cm,
- popunjen formular za izdavanje akreditacija (Form.pdf).

Iskaznica se izdaje najduže na period od jedne godine nakon čega je moguće produženje uz podnošenje zatjeva za produženje važenje iskaznice.

Akreditacijska iskaznica za predstavnike stranih medijskih kuća će poslužiti isključivo kao identifikacijski dokument prilikom obavljanja dužnosti vezanih za izvještavanje iz Bosne i Hercegovine. Svi nosioci akreditacije su dužni poštivati pravila ponašanja propisana od strane organizatora događaja o kojem žele izvještavati i ne predstavlja privilegiju bilo koje vrste. Izdavanjem akreditacijske iskaznice, šef dopisništva će ujedno biti uključen u listu medija kojima se dostavljaju saopštenja MVP-a BiH, ali napominjemo da se time ne uključuju u slične liste ostalih institucija.

Za dodatne informacije možete se obratiti predstavnicima Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na telefone +387 (0)33 281 125, +387 (0)33 281 126, +387 (0)33 281 297 i +387 (0)33 281 320 ili telefaks: (0)33 227 156.