Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
13.2.2024 16:08
Demanti Ministarstva vanjskih poslova BiH

Povodom današnjeg pisanja portala Istraga.ba i Slobodna Bosna, te nizozemskog medija NRC, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine upućuje slijedeći demanti:

Ime ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića već neko vrijeme predmetom je neistinitih i tendencioznih pisanja novinara Avde Avdića i njegovog portala Istraga.ba. Posljednji objavljeni tekst naslova "Nizozemski list o vezama bh. političara sa narko kartelom: Da li je Konaković sa porodicom bio na vjenčanju Edina Gačanina Tita u Dubaiju?" objavljen dana 13. februara 2024. godine na portalu Istraga.ba (https://istraga.ba/nizozemski-list-o-vezama-bh-politicara-sa-narko-kartelom-da-li-je-konakovic-je-li-konakovic-sa-porodicom-bio-na-vjencanju-edina-gacanina-tita-u-dubaiju/)  je još jedna u nizu laži pomenutog novinara.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine oštro demantuje navode objavljene u nizozemskom NRC-u prenesene od strane domaćih portala Istraga.ba i Slobodna Bosna, za koje se ne može sa sigurnošću utvrditi ko je izvor lažnih informacija, a ko ih samo prenosi. Jedino što se sa sigurnošću može znati jeste da pomenuti članci imaju za cilj fabrikovanje lažnih vijesti u kojima nema ni činjenica, ni istine.

Povezivanje ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića sa bilo kakvim nezakonitim aktivnostima je potpuno neosnovano i štetno za reputaciju Bosne i Hercegovine. Ministar Konaković, kao i cijela vlada, posvećeni su promoviranju interesa Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni, uključujući i proces pristupanja Europskoj uniji. Važno je znati da se ovdje ne radi samo o pokušaju inkriminiranja političke figure, već je u pitanju napad na integritet državnih institucija Bosne i Hercegovine kako bi se opstruirali napori i postignuća u procesu euro-integracija.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine očekuje da se u javnom prostoru poštuju činjenice i da se izbjegava širenje neistina koje mogu naštetiti odnosima između Bosne i Hercegovine i drugih država, kao i put BiH ka članstvu u EU, posebno uzevši u obzir da se ovakve neistine plasiraju upravo u kritičnom periodu kada EU treba donijeti odluku o otvaranju pregovora sa BiH. U trenucima kada je fokus međunarodne zajednice usmjeren na procese reformi i ispunjavanje kriterija za članstvo u Europskoj uniji, maliciozno je plasirati informacije sa ciljem stvaranja negativne percepcije o Bosni i Hercegovini kao pouzdanog partnera.

Bosna i Hercegovina, Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čelu sa ministrom Elmedinom Konakovićem, posvećeni su ispunjavanju svih kriterija neophodnih za pristupanje Europskoj uniji, uključujući i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Ministarstvo vanjskih poslova poziva navedene medije i pojedince da se suzdrže od širenja neistina i dezinformacija koje mogu naštetiti Bosni i Hercegovini.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.