Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
13.2.2024 15:19
Održan 36. sastanak Subregionalne konsultativne komisije Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja

U okviru šestomjesečnog predsjedavanja Bosne i Hercegovine  12. i 13. februara 2024. godine se u Sarajevu održava 36. sastanak Subregionalne konsultativne komisije Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja. Sastanak su otvorili pomoćnica ministra za multilateralne odnose Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  Aida Hodžić i , pomoćnik ministra za bilateralne odnose i šef Odsjeka za NATO i PfP Ministarstva vanjskih poslova BiH Momir Brajić.

U svom uvodnom obraćanju pomoćnica ministra Aida Hodžić je istakla da je primjena Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja jedan od najuspješnijih vidova regionalne saradnje, kroz koju se jača međusobno povjerenje i stabilnost regiona. Također je naglasila posvećenost Bosne i Hercegovine kolektivnoj sigurnosti, te je navela značajne događaje koji se održavaju u Bosni i Hercegovini a koji doprinose regionalnoj sigurnosti i stabilnosti. Između ostalog podsjetila je na nedavni sastanak Sjevernoatlantskog vijeća, potom predstojeći „Regionalni godišnji forum za analizu trendova prijetnji i rizika oružja za masovno uništenje“ koji će se održati u aprilu, te posebno Partnerski simpozij u oktobru 2024. godine koji ima globalni karakter. Aida Hodžić se također zahvalila RACVIAC i OSCE na doprinosu u implementaciji Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja.

Pomoćnik ministra Momir Brajić, koji i predsjedava sastankom Subregionalne konsultativne komisije, je ukazao na značaj implementacije Sporazuma za unaprjeđenje saradnje u regionu i da pozitivno iskustvo verifikacije i kontrole naoružanja u regionu može biti primjer postkonfliktnog oporavka. Istaknuo je da su sve strane Sporazuma zainteresovane za produbljenje saradnje i očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Također je ukazao na važnost rada Subregionalne konsultativne komisije, najodgovornijeg tijela za promovisanje ciljeva i provođenja odredbi Sporazuma.

Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja je potpisan u Firenci, Italija, 14.06.1996. u cilju osiguranja stabilnog vojnog balansa u regionu, te razmjeni podataka u pet kategorija naoružanja. Zemlje potpisnice, odnosno strane Sporazuma su Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Crna Gora i Republika Srbija.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.