Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
17.1.2024 14:32
Bosna i Hercegovina učestvovala na sastanku Biroa Međunarodnog krivičnog suda (ICC)

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Holandiji Almir Šahović učestvovao je 17. januara 2024. godine, u ime Bosne i Hercegovine, na sastanku Biroa Međunarodnog krivičnog suda (ICC). Ovo je bio prvi put da Bosna i Hercegovina učestvuje u svojstvu člana na sastanku Biroa Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

Biro Skupštine zemalja ugovornih strana Rimskog statuta je najvažnije tijelo ICC-a i sastoji se od 21 zemlje izabrane na mandat od tri godine.

Izbor Bosne i Hercegovine u Biro ICC-a na Skupštini zemalja ugovornih strana održanoj u decembru u Njujorku predstavlja svojevrsno priznanje našoj zemlji za konsistentnu podršku Bosne i Hercegovine radu Međunarodnog krivičnog suda, kao i stalno zalaganje naše zemlje za poštivanje međunarodnog prava i pravde.

Biro ICC-a će u naredne tri godine činiti slijedeće zemlje: Finska, Siera Leone, Poljska, Bosna i Hercegovina, Belgija, Bolivija, Brazil, Čile, Kipar, Ekvador, Italija, Japan, Kenija, Latvija, Novi Zeland, Republika Koreja, Senegal, Slovenija, Južna Afrika, Švicarska i Uganda.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.