Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
6.2.2023 14:22
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastao se sa ambasadoricom Kraljevine Švedske Johannom Stromquist

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se 06. februara 2023. godine sa ambasadoricom  Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Johannom Stromquist.

Ambasadorica Stromquist naglasila je tradicionalno izuzetno dobre odnose Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske što je od velikog značaja za obje zemlje posebno zbog velikog broja građana koji su porijeklom iz BiH,  a žive i rade u Kraljevini Švedskoj. Ta povezanost dviju zemalja svakako rezultira interesovanjem Švedske za aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini, angažiranosti kad su u pitanju  projekti koji će doprinijeti  razvoju i bržem i kvalitetnijem ostvarenju prioriteta Bosne i Hercegovine na putu prema EU i ostvarenju ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan.   

Ministar Konaković se zahvalio Ambasadorici istakavši da smo u BiH svjesni značaja mogućnosti da budemo zemlja sa kandidatskim statusom i da svakako želimo iskoristiti tu šansu. Političke promjene koje se dešavaju u BiH pokazuju  postojanje vjere da su promjene moguće. Kao ministar u Vijeću ministara zastupam stav  da se o svemu razgovara, da se prioriteti definišu i da se ide ka stvaranju atmosfere sigurnosti u zemlji i regionu. Treba ići prema EU i graditi jedinstvo u regiji Zapadnog Balkana. Bosna i Hercegovina je zemlja između istoka i zapada i kao takva mora graditi dobre odnose sa obje strane. 

Ministar Konaković posebno je još jednom zahvalio Ambasadorici na projektima kojima  Kraljevina Švedska podržava razvoj u Bosni i Hercegovini   i koje implementira zajedno sa Vladom Federacije BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.